Elinor St.

640 SF; Completed in 2010

A modernist studio in the back yard of an existing hillside residence, this building sits among tall firs uphill from the existing home. Its shed roof lifts westward over high transom windows allowing tall storage areas, ample daylight, and views of sky and trees. The deep roof overhangs shelter the entries, a deck, and storage racks. The flexible interiors are comprised of a large multi-purpose room and a small adjoining room, allowing future conversion of the current shop and office into a small residence. The bathroom features a dry sauna, and a hot tub sits in the terraced garden between the two buildings.

The compact and simple footprint conserves urban green space and lends itself to streamlined and efficient construction. Centrally-placed electrical and plumbing fixtures allow for accessible, consolidated ducting and plumbing. Rigid foam boards comprise the R-40 insulated roof assembly. Daylight, maximized via windows and transoms, is shaded with deep overhangs.

Structural Engineer
Hal Pfeifer PE, Inc.